KHR feladatok és lehetőségek

Pénzintézetek KHR csatlakozási kötelezettsége

Minden Magyarországon működő pénzintézetnek kötelező csatlakoznia a BISZ ZRT által üzemeltetett Központi Hitelnyilvántartó Rendszerhez (KHR), amennyiben a KHR törvény hatálya alá tartozó szerződések hitelezésével foglalkozik.

A KHR törvény alapján:

 1. A KHR törvény hatálya alá tartozó hitelszerződés adatait át kell adni a KHR-nek és rendszeresen karban kell tartani azok adataiban bekövetkező változásokat, továbbá havonta az összes szerződésről jelenteni kell a fennálló tőketartozást és a havi törlesztőrészletet.
 2. Az új hitelszerződések megkötése előtt, a hitelminősítési folyamatban, le kell kérdezni a KHR-ből a hitelkérelmező hitelelőzményeit (hiteljelentés), amit figyelembe kell venni a hitel kérelem elbírálása során.

Ezen feladatok teljesítéséhez a BISZ ZRT biztosít egy webes alkalmazást, illetve a GIRO ZRT-vel együttműködve egy file alapú nagygépes automata felületet. A BISZ vékonykliensének használata rengeteg párhuzamos, manuális feladat elvégzését igényli. A nagygépes automata felület használatához saját megoldást kell fejleszteni, vagy egy létező megoldást implementálni, bérbe venni, megvásárolni.

Megoldások 1000, 10 000, vagy több 100 000 szerződés kezelésére

Míg 50 – 100 szerződés adatváltozásainak követése a Pénzintézet hitelnyilvántartó rendszerében, a KHR-ben és a könyvelésben fárasztó, de manuálisan megoldható feladat, addig 1000, 10 000 vagy több 100 000 szerződés esetén ez már szinte emberfeletti kihívás.
Ebben kívánunk segítséget nyújtani a webKHR2 – KHR kapcsolati szoftvercsomagunkkal.
Partnereinknek szeretnénk lehetőséget biztosítani:
 • a BISZ webes alkalmazásánál kényelmesebb, informatívabb megoldással
 • a tőkekarbantartás teljesítésének félautomata- vagy teljesen automata változatával
 • a napi karbantartás automata megvalósításával
 • a hiteljelentés digitális adatainak betöltésével hitelminősítő rendszerükbe
 • tanácsadással a KHR adatszolgáltatás teljesítésében
 
Ezen lehetőségeket Partnereink igényeihez igazodva bocsájtjuk rendelkezésre:
 
 1. használhatják a webKHR2-t a Pénzügyi Vállalkozások Országos Szövetségéhez (PVOE) való csatlakozással: a tőkekarbantartás teljesítésének félautomata megoldásával.
 2. hamarosan kiválthatják a manuális KHR napi karbantartást is, amennyiben a „…” hitelnyilvántartó rendszert használják, és csatlakoztak a PVOE-hoz (előkészítés alatt)
 3. teljes körű támogatást igényelnek: saját maguk csatlakoznak a KHR-hez, GIRO-hoz, saját szerverükre telepítjük a webKHR2-t, megvalósítjuk a saját hitelnyilvántartó rendszerükkel való automatizált adatcserét és adatszolgáltatást a KHR felé, üzemeltetés támogatást és tanácsadást is biztosítunk.

Lehetőségek a hitelminősítési folyamatok támogatására

  • Hiteljelentés lekérdezésének indítása Partnerünk hitelnyilvántartó rendszeréből, és
  • Hiteljelentés adatainak digitális formában történő átadása Partnerünk hitelnyilvántartó rendszerének, tartalmi kiértékelés lefolytatására, és
  • Hiteljelentés adatainak digitális előkészítése elemzésre
 1. NAV elektronikus jövedelemigazolás lekérdezése, adatainak digitális előkészítése elemzésre hitelminősítő folyamat számára
 2. hitelkérelmező felhatalmazása alapján, hitelkérelmező 90 napi bankszámla történetének digitális lekérdezése, 12 Magyarországon működő bank esetében, a tranzakciók digitális előkészítése elemzésre hitelminősítő folyamat számára
 3. Ügyfél azonosítás Belügyminisztérium adatai alapján:
  • személyigazolvány adatainak lekérdezése
  • lakcím adatok lekérdezése
  • jogosítvány adatainak lekérdezése
  • útlevél adatainak lekérdezése
 4. Vállalkozások adatainak lekérdezése Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásaiból

webKHR2 története, beszerzése, funkciói

A Rate Software Licence Kft által szállított KHR kapcsolati szoftvercsomagot 2002 óta fejlesztjük, Jelenlegi verzióját, a webKHR-t, 2013-ban vezettük be partnereinknél, és azóta is folyamatosan fejlesztjük a törvényi megfelelés, a partnereink igényei és a saját piackutatásaink és gondolataink alapján. A KHR9 v4.0 bevezetése kapcsán mi is tovább léptünk: ekkor vezettük be a technológiailag is teljesen megújult, erősebb szolgáltatásokkal rendelkező webKHR2-t, a KHR új szolgáltatásainak beépítésével, új megjelenéssel és teljesen új szolgáltatásokkal.

Jelenlegi webKHR2-t használó partnereink: CETELEM, Oney, Unicredit, Sberbank, OTP Faktoring, valamint a Pénzügyi Vállalkozások Országos Szövetségének több, mint 100 tagja.

A Pénzintézetek használhatják a webKHR2-t a PVOE-hoz való csatlakozással, vagy saját jogon. 

Ez utóbbi esetben választhatnak a bérleti konstrukció vagy a webKHR2 használati jogára vonatkozó licensz megvásárlása között, mindkét változat egy éles és egy teszt példány használatára vonatkozik, a felhasználók számának korlátozása nélkül. A bérleti konstrukció előnye a folyamatos változások követése, amely változások fejlesztési, bevezetési költségeit a bérleti díj fedezi. Az üzemeltetés támogatáshoz, igény szerint normál vagy emelt szintű szupportot biztosítunk. 

A Partnerünk szerverére telepített webKHR2-ben elérhető szolgáltatások:

 1. Hozzáférés biztosítása a KHR-ben kezelt adatokhoz:
 2. Hiteljelentések, ügyféltudakozványok, saját szerződés lekérdezésének lehetősége web-es felületen.
 3. rendszer-rendszer kapcsolaton alapuló, automatizált KHR lekérdezés biztosítása
 4. Emelt szintű lekérdezési szolgáltatások: adat-normalizálás, hibás vagy elégtelen adatok megjelölése, továbbá automatikus kiértékelés („KHR scoring”, amely transzparensen testre szabható a Megrendelő számára)
 5. További opcionális lekérdezési-adatszolgáltatási lehetőségek:
 6. GIRinfO – BM adatszolgáltatás elérése (okmány adatok lekérése)
 7. NAV JIR – elektronikus jövedelemigazolások lekérése
 8. KKSZB – előkészítés alatt
 9. uniQuery – külső adatbázisok lekérdezése egy Web Service használatával. Jelenleg támogatott külső adatbázisok: KHR, JIR, GIRinfO, előkészítés alatt: KKSZB
 10. a KHR-ben kezelt szerződések napi karbantartása
 11. automatikus, ütemezett feldolgozásban, Megrendelő informatikai rendszeréből, az interface táblákban kapott adatok alapján, e-mail értesítéssel; 
  ennek során rendelkezésre áll az üzemi feltételek vizsgálata, tranzakciószám-figyelés, hibaszázalék figyelés és bekövetkezés esetén a feldolgozás, és így a további hibák blokkolása, megelőzése
 12. Multi-bankos kiszolgálás: egyetlen webKHR példány képes kiszolgáló számos intézményt, így igény esetén 2-5 nagybankot is; a rendszer hatékonysága és rugalmassága lehetővé teszi akár a különböző interface-kon történő kiszolgálást is.
 13. egyenként, a webKHR2 webes felületén emberi beavatkozással (speciális esetekre).
 14. a KHR-ben kezelt szerződések havi tőke karbantartása
 15. automatikus, ütemezett feldolgozásban, Megrendelő informatikai rendszeréből az interface táblákban kapott adatok alapján, változás figyeléssel, figyelmeztetésekkel, e-mail értesítéssel, eredmény visszacsatolással
 16. automatikus, ütemezett Mentő tőkekarbantartás, amivel megelőzhető a 2 300 000 Ft bírság.
 17.    egyenként, a webKHR2 webes felületén, emberi beavatkozással (speciális esetekre)
 18. Átruházás (átadás és átvétel) támogatása:
 19.     nagy tömegű átadás vagy átvétel támogatása,
 20. automatizáltan, ütemezetten egyeztetett sűrűséggel végzett monitoringgal
 21. esetenként, a webKHR2 webes felületén, emberi beavatkozással.
 22.    KHR adósságrendezési értesítések automatikus, ütemezett lekérdezése és az eredmények szolgáltatása,
 23.  BISZ adathelyességi értesítéseinek automatikus, ütemezett lekérdezése, automatikus visszajelzés támogatással.
 24.    KHR levélküldés, különös tekintettel a törvényben külön is előírt 60 napos értesítésekre.
 25. Automatizált archiválás, GDPR megfelelés (partner specifikus)

A felsorolt szolgáltatásokat biztosító webKHR2-t a Megrendelő Windows szerverére telepítjük. VPN-nel védett távoli asztal hozzáféréssel. Támogatott adatbázismotorok: MS-SQL vagy ORACLE (Megrendelő biztosítja).

A Megrendelőnek rendelkeznie kell GIRO háló hozzáféréssel, és a BISZ-nél file alapú automata KHR előfizetéssel, a GIRINFO vagy a KKSZB használatához a szolgáltatókkal kötött szerződéssel.

A webKHR2-t a Megrendelő alkalmazottai böngészőben érhetik el, a kliens gépekre nem telepítünk semmit.            
A rendszer használatához szükséges jogosultságokat a Megrendelő adminisztrátorai állíthatják be, a Megrendelő Active Directory-jában.

A biztonsági mentéseket, a fizikai és logikai hozzáférést a Megrendelő adminisztrátorai felügyelik.