Mechatronika

mechatronica_art_2

Egy elég új keletű kifejezés, amely a mechanika és az elektronika szavak összemosásából keletkezett. Manapság az informatikát is hozzáteszik, hiszen szerves részét alkotja, ahogyan azt később látni fogjuk.
A mechatronika tartalmazza mindazt a tudást és képességet amely alkalmas mechanikai, elektronikai vagy a kettő ötvözetét – olyan mechanikai elem amelyet elektronika vezérel-, megtervezni és megalkotni. Ezek az eszközök elsősorban folyamat automatizálásban vesznek részt.

Hmmm folyamat automatizálás? Ipar 4.0? Sokat halljuk manapság ezeket a kifejezéseket. Nem csoda, hiszen a világ termelő cégei törekednek a
folyamataik egyszerűsítésére, automatizálására. Miért van erre szükség? Gazdasági, termelékenységi, minőségbiztosítási okokból.
Gazdasági ok lehet az élő munka kiváltása ahol lehet, és nem a termék vagy a folyamat rovására megy. A termelékenység növelése gazdasági ok is, mivel ha egységnyi idő alatt több terméket állítok elő, nagyobb a profit is.
Egy termelő cég termelékenysége nagyban növelhető jól szervezett és automatizált folyamatokkal.
Gondoljunk bele, ha egy humán erőforrásnak van egy 30 másodperces feladata, ami amúgy könnyen automatizálható lenne, arra az ember csak legyint. Ó, csak 30 másodperc. De ha ezt neki egy munkaidő alatt 500-szor meg kell csinálnia az már 15 000 másodperc, ami kicsit több mint 4 óra. A 8 órás munkaidejének a fele, és ráadásul ennyi időre akár a folyamatot is feltartja.
A minőség pedig nem kérdés, amin a mechatronika a precizitással tud javítani, vagy levenni a dolgozó válláról olyan fárasztó, unalmas, monoton
feladatokat amikben elég nagy az emberi hibázás lehetősége (papír alapon nyilvántartani, számolni stb… ).

Mit ér a folyamat automatizálás, a mechatronika, ha nincs egy karmester aki a kis építőkockákat egyben tartja és vezényli.
Egy szoftver, amely a vezénylésen kívül képes adatokat gyűjteni a folyamat meghatározott pontjairól, és ezeket az adatokat felhasználni a
vezérlések során, statisztikákat készíteni, esetlegesen összehangolni a cég ERP rendszerével.

Viszont itt  a jó hír, hiszen a Rate Software Licence Kft. a fenti képességek birtokában van. A szoftver fejlesztésben több évtizedes tapasztalattal bír, és a folyamat automatizálás és a mechatronika tudásával is rendelkezik, és vállalja cégek teljes körű Ipar 4.0-ásítását.

Ne maradj le a technológiai forradalomról!
Válassz minket, és fedezd fel a hatékonyság, az innováció és a versenyképesség új dimenzióját a cégünk mechatronikai fejlesztéseivel.
Lépj velünk a jövőbe és hozd ki a legtöbbet vállalkozásodból!