SzHER - Személy Hitelképesség Előminősítő Rendszer

A lakossági hitelezés alapvetően nagyszámú, de kisősszegű igénylés feldolgozásából áll. Ennek az ügylettípusnak a nyereségességét, többek között a hitelbírálat rövidsége és az alacsony költségszintje határozzák meg. A hatékony hitelbírálat a folyamat elején kiszűri a hitelképtelen személyeket, így csökkenti a bírálati időt és az anyagi ráfordítást. Az SZHER ennek a célnak az eléréséhez a megfelelő eszköz.

Az SzHER három forrásból (BISZ KHR hiteljelentés, BM személyi és lakcím adatbázis, NAV elektronikus keresetkimutatás (JIR) jelentés) strukturáltan és költséghatékonyan végzi el a hitelért folyamodó természetes személy előminősítést. SzHER folyamat leírása (kérem a szolgáltatások pontos megnevezését)

1.) Hitelbírálat indításakor a legfontosabb a hamis, pontatlan adatok kiszűrése. Ennek eszköze a – BM lekérdezés. Bizonyos esetekben a „csalárd ügyfél” rögtön elutasítható és a hibás személyes adatokkal történő további lekérdezések megelőzhetők.
2.) KHR lekérdezés már pontos ügyfél adatokkal történik, ennek eredménye képpen magas a találati esély, a KHR hiteljelentés teljes és pontos. A második szűrő is fontos elutasításokat generálhat.
3.) A fenti két szűrőn átjutott ügyfelek kerülnek lekérdezésre a NAV elektronikus keresetkimutatásában, ami a fiktív, hamis jövedelmek okán eredményezhet újabb megalapozott elutasításokat.

A 2.) és a 3.) szűrő felcserélhető.